unuplusdouaroti.blogspot.com Web analytics

Transalpina



Indicativ drum: DN67C

Ruta: Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes

Lungime: 134 km

Caracteristici traseu:

calitate asfalt: foarte bun, mici zone cu denivelari, cateva zone neasfaltate (maxim 1km).
relief: munte, zona alpina
altitudine minima: 400 m
altitudine maxima: 2145 m
viteza medie: 60-80 km/h

Harta: 



Cai de acces: Din DN67C Rm Valcea - Tg Jiu, intre Balcesti si Bengesti se intra pe DN67C catre Novaci si Ranca
De pe autostrada A1 sau DN7 la Sebes se intra pe DN67C catre Novaci si Ranca


Descriere drum:
Cred ca Transalpina este cea mai buna sosea pentru mototciclete din Romania, nu e la fel de spectaculoasa ca Transfagarasanul ca peisaj dar are de toate: are 130km de curbe de absolut toate felurile, de la curbe largi si rapide pana la cele mai abrupte si stranse ace de par pe care le-am parcurs vreodata.
Transalpina a fost inaugurata in 1938 de regele Carol al II-lea si de aici si denumirea de "Drumul Regelui". Modernizarea si asfaltarea a fost demarata in 2009 si practic nici in ziua de azi nu este finalizata 100%, inca mai sunt mici portiuni fara asfalt (maxim 1km in total) si fara parapeti de protectie.

lacul oasa

















Segmentul 1: Sebes - Obarsia Lotrului, viteza medie 70-90km/h.
Pronind din Sebes, prima portiune de vreo 20km traverseaza cateva sate, apoi dupa Sugag pana la Obarsie nu mai exista nici-o localitate.
Incepand de la Sasciori incep dealurile si implicit curbele. Tot acest segment se plin de curbe largi, de viteza, cu cateva mici exceptii pe portiunea din apropierea Obarsiei Lotrului unde exista vreo 2 ace de par si cateva curbe mai stranse. Drumul urca usor cu o panta constanta iar asfaltul este aproape perfect. Mai exista cateva portiuni cu asfalt mai valurit si locuri unde sunt mici denivelari din cauza ca inca nu au turnat toate straturile de asfalt. Mai exista si 2 portiuni fara asfalt, una de vreo 300m iar alta de vreo 100m lungime.
Aproape tot acest segment traverseaza paduri dese, iar pe masura ce urcam si ne apropiem de Obarsie, padurile de foioase lasa locul celor de conifere. Daca doriti sa opriti sa admirati peisajul, exista 2 lacuri de acumulare unde avem o panorama mai larga asupra imprejurimilor: Lacul  Tau Bistra si Lacul Oasa.

transalpina
transalpinatransalpinatransalpinatransalpina
transalpinatransalpinatransalpina

Segmentul 2: Obarsia Lotrului - Novaci, viteza medie 50-70km/h.
Aceasta este parte cea mai spectaculoasa de pe Transalpina. Imediat dupa Obarsia Lotrului incepe urcusul catre zona alpina, in prima parte destul de abrupt: sunt aproape 10 ace da par unul dupa altul, care ne duc de la 1300m pana la 1700m in cativ kilometri. Odata ajunsi in golul alpin urcusul se mai domoleste. De aici peisajul e superb, avand vizibilitate la aproape 180 grade de jur imprejur. Soseaua merge pentru cateva sute de metri pe creasta apoi coboara putin intr-un fel de sa.
Urmeaza portiunea emblematica a Transalpinei: cele 8 ace de par de pe Varful Urdele. Din pacate inca mai exista vreo doua zone de cativa metri lungime fara asfalt. Aici Transalpina ajunge in punctul cele mai inalt adica la 2145m. Ocolim prin dreapta varful, apoi coboram usor de-a lungul curbelor de nivel pana la partea superioara a partiei de ski din Ranca. De aici soseaua coboara pe langa partie pana in Ranca situata la 1600m altitudine.
Ultima portiune din Transalpina este coborarea catre Novaci. Dupa o zona mai plata si cu cateva linii drepte, urmeaza o portiune foarte virajata, cu multe curbe stranse si cateva ace de par. Aici asfaltul este foarte bun iar soseaua este mult mai lata.


Video:






<< Inapoi la lista trasee

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu