unuplusdouaroti.blogspot.com Web analytics

Transfagarasan


Indicativ drum: DN7C

Ruta: Corbeni - Vidraru - Cabana Balea Lac - Cabana Balea Cascada - Cartisoara

Lungime: 95 km

Caracteristici traseu:
calitate asfalt: in general bun pe partea nordica / zone cu gropi si denivelari pe langa Lacul Vidraru
relief: munte / dealuri inalte
altitudine minima: 500 m
altitudine maxima: 2042 m
viteza medie: 60-70 km/h

Harta:

Nota: in perioada 1 noiembrie - 1iulie cand Transfagarasanul este inchis Google Maps nu poate afisa traseul corect.

Cai de acces: De la Pitesti se intra pe DN7C catre Curtea de Arges apoi catre Balea Lac
De pe DN1, segmentul Brasov - Sibiu, intre Arpasu de Jos si Scoreiu se intra pe DN7C catre Balea Lac


Descriere drum: Transfagarasan este al 2-lea cel mai inalt drum din Romania (2042m alt.) si se afla pe primele locuri in toate topurile cu cele mai spectaculoase drumuri din lume. Constructia drumului a inceput in 1969 dupa finalizarea hidrocentralei de la Vidraru si planul initial era sa se construiasca un drum strategic cu o singura banda care sa traverseze muntii Fagaras. Apoi planurile au fost schimbate si s-a decis construirea unui drum national cu 2 benzi si realizarea unei statiuni de ski in partea superioara.
Soseaua a fost inaugurata in 1974, asfaltarea a durat apoi inca 4 ani si lucrarea a fost complet finalizata in 1980.


Segmentul 1 - viteza medie de parcurgere 60-70 km/h:
Transfagarasanul incepe efectiv cam la 2-3km dupa satul Corbeni, in dreptul cetatii Poienari. Imediat dupa parcarea de la poalele cetatii, urmeaza un mic tunel apoi intersectia cu drumul de duce la baza barajului de la Vidraru. De aici se poate admira urmatorul segment de drum care pare agatata de stanci. Urmeaza urcusul catre baraj si dupa o serpentina, cateva curbe  si 2 tuneluri scurte iesim la Barajul Vidraru. Privelistea e impresionanta: pe o parte se poate vedea inaltimea impresionanta a barajului de 180m iar in directia opusa se poate admira Lacul Vidraru iar pe fundal Muntii Fagaras.
De aici drumul urmareste malul stang al lacului e o lungime de aproximativ 25km. Peisajul e superb: soseaua serpuieste prin padure iar din cand in cand se poate vedea si lacul. Din pacate suprafata asfaltului este plina de gropi, mai ales in apropierea barajului. Spre coada lacului drumul incepe sa fie mai ok dar nu foarte bun. Zonele de asfalt bun alterneaza cu zone pline de gropi si petice.
Urmatorii 15km urmaresc cursul raului Arges si drumul este numai bun de o repriza de viteza pe curbe largi cu o panta ascendenta usoara. Pe masura se inaintam incep sa se zareasca varfurile si creasta Fagarasului.


Segmentul 2 - viteza medie de parcurgere 40-60 km/h:
Deodata padurea se termina si incpe urcusul! E superb. Ace de par urmate de mici linii drepte apoi alte serpentine si tot asa pentru vreo 12km. Pe la mijlocul drumului drumul trece chiar pe langa cascada Capra, un alt loc obligatoriu de popas. Pe masura ce ne apropiem de varful soselei peisajul devine din ce in ce mai spectaculos, iar temperatura scade destul de mult. Urcusul se termina cu o serie de 3 zone de tuneluri de protectie deschise pe o latura si apoi se intra in tunelul de 2km din varful soselei care traverseaza Masivul Paltinu. Merita sa faceti o ultima oprie chiar inainte de a intra in tunel pentru a admira peisajul superb si a vedea soseaua pe care tocmai am parcurs-o.









Segmentul 3 - viteza medie de parcurgere 40-50 km/h:
Dupa ce iesim din tunel urmeaza Lacul Balea si de multe ori sunt sanse mari ca vremea sa fie complet diferita pe aceasta parte a muntelui fata de partea sudica.
Urmeaza cea mai spectaculoasa parte a Transfagarasanului: coborarea pe partea Nordica. Este obligatoriu sa va oprita in varf si sa admirati valea: soseaua arata ca un circuit de formula 1! este perfect desenata: toate tipurile de curbe posibile: ace de par, curbe largi, sicane. Apoi incepeti sa coborati si visul devine realitate. Dupa o coborare de aproximativ 4km pe aceste curbe, drumul serpuieste catre nord pe lateralul unui munte apoi se intoarce brusc catre sud in in curand ajungem la Caban Balea Cascada.


Segmentul 4 - viteza medie de parcurgere 70-80 km/h:
De la Balea Cascada intram din nou in padure. O mica portiune relativ fara curbe, apoi urmeaza o zona destul de virajata cu multe curbe stranse si cateva ace de par. Ultima portiune de drum este aproape in linie dreapta si in curand iesim din padure si ajungem in Cartisoara. Peisajul este complet diferit: am ajuns din nou la campie.

Transfagarasanul este deschis in fiiecare an de la 1 iulie pana la sfarsitul lui Noiembrie sau pana la prima zapada. Vara si mai ales in primele weekenduri de dupa deschidere soseaua este extrem de aglomerata si uneori se creeaza si ambuteaje. Deci cel mai bine e sa mergeti in timpul saptamanii sau toamna.

Cazare si mancare(click pe poza pentru mai multe informatii)

CARTISOARA: Pensiune Restaurant Paraul Rece
AREFU: Pensiune Restaurant La Cetate












Video:




<< Inapoi la lista trasee

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu